Background
1.6.2022

Koiran elämää

Me kaikki elolliset olennot olemme yhteydessä toisiimme. Vakuutuin tästä jo pienenä tyttönä, kun tunsin voimakasta, sanatonta yhteyttä perheemme Tassu-koiran kanssa. Kummastelin hiljaa mielessäni sitä, miksi jotkut lapset pelkäsivät koiria - eivätkö he kuulleet niiden ajatuksia tai osanneet lukea niiden elekieltä, joka melkein aina kertoi eläimen ystävällisestä suhtautumisesta ihmiseen? Minulle koira oli paras ystävä, johon saatoin luottaa kuin kallioon silloinkin, kun elämäni ihmiset aiheuttivat minulle pahaa mieltä. Kun kaipasin hellyyttä, kiersin käteni koiran kaulaan. Sen olemassaolo toi minulle turvaa.


Äidiksi tultuani halusin, että omat lapseni saavat kasvaa samaan yhteyteen ihmisen ja eläimen välillä. Muutamia vuosia siinä meni, ennen kuin olin saanut mieheni vakuuttuneeksi koiran välttämättömästä tarpeellisuudesta perheellemme. Olimme kaikki onnellisen innostuksen vallassa, kun laumamme täydentyi Lilo-nimisellä leon­ber­gin­koi­ran­pen­nul­la lastemme ollessa 6- ja 8-vuotiaita. Pentu oli niin suloinen, että aivan ventovieraat ihmiset pysähtyivät taputtelemaan sitä ja juttelemaan sille haltioissaan.


Ja mikä upea koira siitä kasvoikaan! Itseensä luottava, suojelunhaluinen ja äidillinen. Lempeä jättiläinen, jolla ei ollut juurikaan miellyttämisen tarvetta, vaan rauhallinen harkinta sen suhteen, milloin kannattaa hötkyillä ja milloin taas antaa asioiden mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Ehdottoman lojaali omalle laumalleen, jonka sitkeät ve­si­pe­las­tus­yri­tyk­set usein toivat jännää lisämaustetta kesäisille uimareissuillemme.


Ihminenhän kantaa mukanaan niitä joita rakastaa,
he ovat aina läsnä ja maailma on täynnä helppoja
tilaisuuksia hel­lyy­de­no­soi­tuk­siin, se maksaa niin tuiki vähän ja saa niin paljon aikaan.
-Tove Jansson


Tällaista energiaa se perheeseemme toi, näin se meitä kasvatti kahdeksan vuoden ajan, kunnes sen aika maan päällä tuli täyteen ja se tassutteli sateenkaarisiltaa pitkin suojelemaan meitä toisesta ulottuvuudesta käsin. Ikävä ja menetyksen tunne oli niin raastava, että silmäni kyyneltyvät vieläkin tätä kirjoittaessani. Onneksi laumaamme oli neljä vuotta ennen Lilon kuolemaa liittynyt espanjanvesikoira Nappi, jolle palvotun emohahmon menetys oli yhtä kova pala kuin meille muillekin. Sen kanssa lohdutimme toinen toisiamme suuressa surussamme, hitsautuen entistä tiiviimmin sitein yhteen.

Nappi on omalla esimerkillään opettanut meille herkkyyttä sekä lupaa tarvita läheisiä sieluja. Se on näyttänyt meille kuinka olla haavoittuva ja luottavainen samaan aikaan ja siten auttanut meitä hyväksymään sen osan itseämme, joka on pieni ja pelokas.


Nappi selvisi lähes ehjin nahoin kahdeksan päivää kestäneestä karkumatkastaan, jolle se rynnisti paniikissa uudenvuoden raketin säikäyttämänä ollessaan vuosia sitten äitini hoidossa ulkomaanmatkamme ajan. Se osoitti pelostaan huolimatta suurta rohkeutta ja sitkeyttä - ominaisuuksia, joita tarvitaan vasta silloin kun hätä on suurin.


Vieraalla seudulla päämäärättömästi juostessa sitä uhkasivat heikot jäät, kovat pakkaset ja jopa lähistöllä liikkunut susilauma. Pelon läpi kulkeneen olennon sisältä päin rakentunutta voimaa ei mikään mahti maailmassa voi horjuttaa. Vaikka rakettien pauke saa edelleen siinä aikaan halun piiloutua pahalta maailmalta, luottamus läheisiltä saatavaan tukeen kantaa silloinkin pahojen paikkojen yli.


Jos ihminen ei joudu jyrkänteen partaalle,
ei hänen selkäänsä kasva siipiä.

-Niko Kazantakis


Aina leikkiin valmis Nappi täyttää pian yksitoista vuotta ja säteilee nykyisin sellaista viisautta ja hiljaista arvovaltaa, jota nuorempi koiramme, viisivuotias val­koi­nen­pai­men­koi­ra Ainu vaistomaisesti kunnioittaa ja tottelee. Ainu liittyi laumaamme nuorena aikuisena ja sen perusturvallisuuden tunteen vahvistamiseksi olemme joutuneet tekemään töitä. Aiemmin seitsemän koiran laumassa asemastaan kilpailemaan tottunut koira pelkäsi meille tullessaan alituisesti, ettei se saa osakseen riittävästi huomiota ja huolenpitoa ja että kotiimme tulevat vieraat uhkaavat sen asemaa lauman jäsenenä.


Ainun kasvun seuraaminen on ollut meille paras muistutus siitä, että rakkaus ja rajat ovat kovaa valuuttaa, ja että jatkuvuus luo turvan tunnetta niin ihmiselle kuin eläimellekin. Nykyään Ainu on aina ja kaikkeen valmis, innokkaasti osaa ottava, utelias otus.

Sen elämä on loputtoman kiinnostavaa, jännittävää seikkailua silloinkin kun mitään ei varsinaisesti tapahdu.


Ainu on aina valmis liikkumaan ja pitämään hauskaa. Se ei kyseenalaista sitä haluaako joku sen seuraa, vaan ottaa tarvitsemansa ajan ja tilan niin aseistariisuvalla innolla ja itsevarmuudella, ettei sen tunkeilusta voi mitenkään olla ilahtumatta. Sillä on tarve pitää oma lauma koossa ja huolehtia siitä, että kaikilla on asiat hyvin. Se pursuu elämäniloa ja -riemua, joka on onneksemme hyvin tarttuvaa.


Elämää pitää tarrata liepeestä ja sanoa:
"Mukana ollaan. Antaa mennä!"
-Maya Angelou


Kuinka siunattuja olemmekaan, että olemme saaneet jakaa elämämme näiden eläinystävien kanssa. Kaikki koiramme ovat opettaneet meitä eri tavalla, eri asioissa. Ne ovat näyttäneet meille omalla esimerkillään, missä voimme kehittyä ja kasvattaneet meitä kärsivällisyydessä, suvaitsevaisuudessa ja rakkaudessa. Kuinka kiitollinen olenkaan siitä, ettei jo aikuisten lastemme kasvatusvastuu ole jäänyt pelkästään minun ja mieheni välillä osaamattomiin käsiin, vaan että nämä monin verroin viisaammat ja rakkaudellisemmat olennot ovat auttaneet meitä tässä tärkeässä toimessamme.


Vain aniharvat tietävät miten minkäkin pitää olla,

ja vain muutamat selviävät kaikesta omin neuvoin.

-Tove Jansson


Yhteinen opintomatkamme jatkuu. Kesän seikkailut kutsuvat!


VINKKI:


Mitä sinä kaipaat elämääsi lisää? Kun haluat vahvistaa jotain ominaisuutta itsessäsi, voit tehdä sen kuvittelemalla hetken ajan olevasi jokin eläin, joka olemuksellaan ilmentää toivomaasi ominaisuutta. Minkälaisia ominaisuuksia haluaisit omata? Tuntuuko, että tarvitsisit juuri nyt pöllön viisautta, karhun voimia, suden vaistoja, joutsenen ylväyttä vaiko ehkä kissan notkeutta?


Onko sinulla nyt tai onko sinulla ollut lemmikkieläin, jolta saamaasi opetusta haluaisit vahvistaa? Voit kuunnella välilehdeltä Me­di­taa­tio­har­joi­tuk­sia löytyvää, ilmaista Voimaeläin-meditaatiota, jonka avulla pystyt miellyttävästi voimistamaan tätä sinussa jo nyt olemassa olevaa energiaa.


Huomaa, että toivomasi ominaisuudet ja siten myös kuvittelemasi eläin voivat vaihtua vaikka päivittäin. Anna itsellesi lupa heittäytyä leikkimielisesti tähän harjoitukseen! Tee muistiinpanoja ja havainnoi sitä, mikä sinussa on tulossa pintaan. Saatat yllättyä =)

Jaa tämä artikkeli
%20Merja_Nuora_talvi_19.jpg-me

Merja Nuora

1638126347595_A9_07158-Edit%203.jpg-me

Yh­teys­tie­dot

Merja

040 867 4808

info@merjanuora.com

Merja Nuora Coaching

Yliopistonkatu 44 A 21

40100 Jyväskylä

(Katso Google Maps)


Aukioloajat sopimuksen mukaan

Puhelinpäivystys maanantaisin klo 10-12

© Merja Nuora Coaching. Kaikki oikeudet pidätetään.